Kenali Dosa Dunia.

Assalamualaikum,
Actually aku tak sure sangat betul ke tajuk tu,
tapi aku cuma nak menyampaikan isi penting
kata-kata Ustaz Hanafi Abdul Malek
mengenai keruntuhan akhlak remaja sekarang.
Di mana silapnya.....

Paling aku setuju bila ustaz cakap perkenalkan
anak-anak dengan dosa dunia. wow, |puzzle pop
out| benda dosa dunia ni selalunya mak ayah
terlepas pandang,

asyik bagi kemewahan je, tapi benda dosa dunia
ni dianggap sensitif dan membawa kemudaratan.
salah okay. sebenarnya benda ni la salah satu penyebabnya.

Bila mak ayah tak kenalkan dosa dunia ni dengan
anak-anak, sape akan kenalkan? ye, BOYPRENG
diorang okay. then, diorang akan rasa heaven nya
bila baru kenal benda-benda baru. sebab tu mereka
seronok keluar dengan BOYPRENG dan rasa
bosan keluar ngan family.

ok done. salam jumaat.

E.G ; dosa dunia ialah
-panggung wayang, pusat karaoke, pusat game,
konsert, erm...... senaraikan la sendiri-

p/s: macam tak gemar bila ibu bapa invite
boypreng/gelpreng anak join sekali outing.
what i mean is, betul ke boypreng/gelpreng 
anak diorang ni nanti akan jadi menantu???
and benda ni menggalakkan anak-anak bercinta,
which is totally wrong for me.

-mak ayah sangat melarang/menegah kebercintaan
sehinggalah aku cakap nak bertunang, baru la mak
ayah bagi bercinta. parents always RIGHT!-

waiting for diz moment.
:)

3 juta nak join makan chocolate cadbury!:

Pok Amai-Amai said...

Good entry! Tapi mcm mane ye....bile mak ayah menegah, anak rebel? Ade juga sesetengah kes mcm nie. Konon mak ayah mengongkong hidup. Nak bercinta pun tak boleh...

=(

emy|farid said...

kalau kes mcm tu rasanya mak ayah boleh buat pendekatan lain, rasanya buat la anak ni bz, bykkan aktiviti ngan anak2. so nanti dia rasa hal boypreng or bcintan ni tak perlu sangat. n kalau bcintan tu leh bawa dia ke arah kebaikan mcm rajin study ke, boleh pertimbangkan 50/50 kot hehe

Bobo said...

ibu bapa lebih tahu apa yg terbaik utk anak2nya :) betul x?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...