Mama Dah Nak Bersara a.k.a Pencen.......






Mak dah nak bersara......... Aku suka sangat2. sebab selama ni mak dah banyak korbankan masa untuk diri sendiri. mak memang, kerja nombor 1. she is a strong woman. 
mak buat semua keja, bangun pagi, buat sarapan, hantar kitorang sekolah. then pegi sekolah, *mak cikgu* didik anak murid, balik rumah, kemas rumah, layan anak2, settle kan masalah anak2. *banyaknya masalah kitorang. hahaha then buat keja sekolah lagi, *keja tertangguh, mak PK1. 
last, tido, 3 jam......... sian mak :'(

ok tu sikit je yang aku cite, banyak lagi keja mak tau. hmmmm *thinking: nanti aku jadi kuat macam mak tak? 

Perkara2 yang korang perlu tau menjadi anak seorang pendidik:

1) Kat Sekolah.

Kawan cakap: Kau ni, blajar tak pandai, mak bapak je cikgu.
Aku: Huh, macam ko pandai sangat. Mak bapak ko ada? *i mean cikgu ke? hahaha (berkata dalam hati je)

2) Balik Sekolah.

Perkataan yang tak pernah keluar dari mulut kitorang.
"Mak masak pe hari ni?" 
Beruntung korang, mak ada kat rumah masak. 
--ayat tu keluar pada hujung minggu sahaja-- :)

3) Mak Tak Balik.

Mak dulu pernah ngajar kat pedalaman. Balik 2 hari sekali. Tak syok. Tinggal ngan makcik je. Kesian kat adik sebab lom dapat faham pengorbanan mak. Asyik nangis je. Aku dah mula memahami situasi payahnya kerja pendidik ni dari umur 12 tahun, al-maklum selalu kena tinggal. huhu

4) Minggu Balik kat asrama.

Aku n kakak orang paling last kelua pintu pagar sekolah. mak ngan ayah ambil lambat sebab baru balik dari pedalaman. orang len dah tido2 kot kat rumah. kitorang kat asrama lagi.

5) Hari Kecemerlangan kat skolah.

Aku: ala, tak payah la buat2 hari kecemerlangan ni, *ambik report kad* aku paling tak suka.
Kawan aku: nape?
Aku: mak ngan ayah bukan boleh datang pun.

6) Agak tertekan bila.......

a) result tak berapa nak cemerlang, 
-mak slumber, tapi kawan2 mak bz body lebih. 
soalan kawan mak: anak dapat masuk U mana?
aku: hmmmm.......

7) Kalau demam/tak sekolah.
tak ada orang jaga sebab mak sangat sibuk, tak dapat nak mc. so, sorang2 la. walaupun dalam wad.

8) Lelaki takut nak dekat. (hahahaha tak jugak, tapi tunang aku dulu masa awal2 kaple tak tau mak cikgu pun)
ni dulu la, hahahaha 
tempat aku ni, sebut je nama ayah ngan mak semua orang tau, 
orang: eh, gf ko tu bukan anak cikgu *******??
ex-bf: eh, ye ke? alamak, nanti hantaran mesti tinggi. 
ending, break.......... huh

kesimpulan: jangan menyalahkan cikgu bila anak tak pandai, anak kena marah n kena cubit kat skolah, sebab cikgu lagi banyak beban nak kena pikul. anak2 cikgu pun kadang2 terbiar ok, bukak mata cket. hargai pengorbanan guru anda... sekian. aku sedih. :'(

p/s: behind her smile there are a tons of problems that she keeps by herself. even kitorang anak2 dia, dia tak bagi sibuk. she keeps saying that those problems will be gone by time. never hate people because u will need them 1 day. 

Love u mama. 


9 juta nak join makan chocolate cadbury!:

Hana Soffelia said...

Tiba2 rindu mum kt kg bla baca entry emy ni. T_T

emy|farid said...

oh kak, jgn begitu. emy sedih gak T_T

MissCt a.k.a MuqDeq said...

Seronok dpt ngk ibu kat umah kan.. ^_^

emy|farid said...

missct: true! betol2. hehe

SoLy SoLicious said...

boleh la spend time lebih nan mama ye..bestnye

teha said...

bkn sng nk jd seorg cg :)

emy|farid said...

soly: yes, melancong best gak ni. hehe

teha: sangat setuju

Ary Yung said...

Yezza, stuju! walaupun x sampai 1 thn keja ngan mama ktk, she's the best..siok2..hehe

emy|farid said...

ary yung yung yungggg: ngegeh, hehehe maceh2.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...